Παραλείψτε κύρια πλοήγηση

Ο Πρόεδρος Μόνσον πέθανε στην ηλικία των 90 ετών

1 pic

ΣΩΛΤ ΛΕΗΚ ΣΙΤΥ -- Με τρυφερά συναισθήματα ανακοινώνουμε ότι ο Τόμας Μόνσον, πρόεδροςκαι προφήτης της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, πέθανε 2.1.2018 στις 10:01 μ.μ. στο σπίτι σε ηλικία 90; από αίτια συνεπακόλουθα προς την ηλικία.

Ο Πρόεδρος Μόνσον, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της Εκκλησίας από τον Φεβρουάριο του 2008, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά υπηρεσίας και καλών έργων. Δεν αναμένεται να επιλεγεί επισήμως διάδοχος από την Απαρτία των Δώδεκα Αποστόλων της Εκκλησίας παρά μόνον μετά την κηδεία του Προέδρου Μόνσον.

Στα περισσότερα από 16 εκατομμύρια μέλη της Εκκλησίας σε όλον τον κόσμο, ο Πρόεδρος Μόνσον υπήρξε παράδειγμα κάποιου που ακολούθησε τον Ιησού Χριστό. Καθώς υπηρετούσε σε σημαντικές ηγετικές θέσεις της Εκκλησίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, εκτέλεσε διακονία επίσης αθόρυβα σε χιλιάδες άτομα σε σπίτια, νοσοκομεία και κέντρα περίθαλψης. «Ποτέ μην αφήνετε ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί να γίνει πιο σημαντικό από ένα άτομο που πρέπει να αγαπηθεί» δίδαξε ο Πρόεδρος Μόνσον.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ο αριθμός των μελών της Εκκλησίας αυξήθηκε από 13 εκατομμύρια σε  περισσότερα από 16 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως και δεκάδες νέοι ναοί ανακοινώθηκαν και αφιερώθηκαν σε όλον τον κόσμο. Τον Οκτώβριο του 2012, ο Πρόεδρος Μόνσον ανακοίνωσε μια αλλαγή στις προϋποθέσεις ηλικίας για τους ιεραποστόλους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες περισσότερους ιεραπόστολους να υπηρετούν σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων.

Ο Πρόεδρος Μόνσον αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Έγινε ο 16ος Πρόεδρος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών στις 3 Φεβρουαρίου 2008, μετά τον θάνατο του Προέδρου Γκόρντον Χίνκλυ. Πριν από αυτό, υπηρέτησε ως σύμβουλος στην Πρώτη Προεδρία υπό την προεδρία τριών προέδρων της Εκκλησίας για πάνω από 22 χρόνια.

«Όταν ο Τόμας Μόνσον ήρθε στην Πρώτη Προεδρία ή όταν έγινε ο προφήτης, δεν νομίζω ότι επιβράδυνε ή άλλαξε στο ύφος ή στο πρότυπό του ένα γιώτα από την άποψη της προσέγγισης του ατόμου» είπε ο Πρεσβύτερος Τζέφρυ Χόλλαντ της Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων. »Εξακολουθεί να είναι κατά πολύ το ύφος και το πρότυπό του· ήταν σε όλη του τη ζωή».

Ο Τόμας Μόνσον υποστηρίχθηκε στην Απαρτία των Δώδεκα Αποστόλων στις 4 Οκτωβρίου 1963 και χειροτονήθηκε απόστολος στις 10 Οκτωβρίου 1963, σε ηλικία 36 ετών. Επίσης υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ιεραποστολής της Εκκλησίας στον Καναδά, με έδρα το Τορόντο του Οντάριο, από το 1959 έως το 1962. Πριν από εκείνη την εποχή, υπηρέτησε στην προεδρία του πασσάλου Τεμπλ Βιου στη Σωλτ Λέηκ Σίτυ της Γιούτας και ως επίσκοπος του τομέα Σιξ-Σέβενθ σε εκείνον τον πάσσαλο.

Ο Τόμας Μόνσον γεννήθηκε στη Σωλτ Λέηκ Σίτυ στις 21 Αυγούστου 1927, από τους Σπένσερ και Γκλάντις Κόντι Μόνσον. Φοίτησε στα δημόσια σχολεία της Σωλτ Λέηκ Σίτυ και απεφοίτησε μετ’ επαίνων από το Πανεπιστήμιο της Γιούτας το 1948, λαμβάνοντας πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και υπηρέτησε ως μέλος του διδακτικού προσωπικού της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Γιούτας. Αργότερα έλαβε το μεταπτυχιακό του στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ. Τον Απρίλιο του 1981, το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ απένειμε στον Πρόεδρο Μόνσον το πτυχίο του διδάκτορος της νομικής, τιμής ένεκεν. Έλαβε το επί τιμή διδακτορικό στις ανθρωπιστικές σπουδές από το Κοινοτικό Κολλέγιο της Σωλτ Λέηκ τον Ιούνιο του 1996 και ένα επί τιμή διδακτορικό στις επιχειρήσεις από το Πανεπιστήμιο της Γιούτας τον Μάιο του 2007.

Ο Πρόεδρος Μόνσον υπηρέτησε στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Νυμφεύθηκε την Φράνσις Μπέβερλυ Τζόνσον στις 7 Οκτωβρίου 1948 στον Ναό της Σωλτ Λέηκ. Είναι γονείς τριών παιδιών, με οκτώ εγγόνια και πολλά δισέγγονα. Η Φράνσις Μόνσον απεβίωσε στις 20 Μαΐου 2013. Μιλώντας για την εκδημία της, ο Πρόεδρος Μόνσον είπε αργότερα: «Ήταν η αγάπη της ζωής μου, η έμπιστή μου και η πιο κοντινή φίλη μου. Το να πω ότι μου λείπει δεν αρχίζει να μεταφέρει το βάθος των συναισθημάτων μου».

Σε επαγγελματικό επίπεδο, ο Πρόεδρος Μόνσον είχε μία διακεκριμένη σταδιοδρομία στις εκδόσεις και την τυπογραφία. Συνεργάσθηκε με την Deseret News το 1948, όπου υπηρέτησε ως ανώτερο στέλεχος στο τμήμα διαφημίσεων εκείνης της εφημερίδας και του Σωματείου Πρακτορείων Εφημερίδων.  Αργότερα ορίσθηκε διευθυντής πωλήσεων της Deseret News Press, μίας από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις εκτύπωσης της Δύσης, προαγόμενος στη θέση του γενικού διευθυντού, την οποία θέση κατείχε την περίοδο του διορισμού του στην Απαρτία των Δώδεκα το 1963.  Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως πρόεδρος του συμβουλίου της Εκδοτικής Εταιρείας Deseret News. Ο Πρόεδρος Μόνσον ήταν πρόεδρος του Κλάδου Εκτυπώσεων της Γιούτας και πρώην μέλος του συμβουλίου διευθυντών του Κλάδου Εκτυπώσεων της Αμερικής.

Αρχίζοντας το 1969 ο Πρόεδρος Μόνσον υπηρέτησε ως μέλος του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου Προσκόπων της Αμερικής.

Ο Πρόεδρος Μόνσον κατείχε την ιδιότητα του μέλους στον Σύλλογο Στελεχών Πωλήσεων της Γιούτας, τη Λέσχη Διαφήμισης της Σωλτ Λέηκ και τη Λέσχη Ανταλλαγής της Σωλτ Λέηκ.

Επί πολλά χρόνια, ο Πρόεδρος Μόνσον υπηρέτησε ως μέλος του Utah State Board of Regents, το σώμα που κυβερνά την ανωτέρα εκπαίδευση στην πολιτεία της Γιούτας. Επίσης υπηρέτησε ως στέλεχος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου της Γιούτας.

Τον Δεκέμβριο του 1981, ο Πρόεδρος Μόνσον διορίσθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν να υπηρετήσει στην Ειδική Ομάδα του Προέδρου για Πρωτοβουλίες Ιδιωτικού Τομέως. Υπηρέτησε υπό αυτήν την ιδιότητα έως τον Δεκέμβριο του 1982, όταν το έργο της ειδικής ομάδος ολοκληρώθηκε.

Στον Πρόεδρο Μόνσον απονεμήθηκε το Βραβείο Διάκρισης του Πανεπιστημίου της Γιούτας το 1966. Έχει λάβει το Βραβείο Προσκόπων Αμερικής Silver Beaver (1971), το ανεγνωρισμένου κύρους Βραβείο Silver Buffalo (1978) και το διεθνές ανώτατο βραβείο προσκοπισμού, το Bronze Wolf (1993). Το 1997 έλαβε το βραβείο Minuteman από την Εθνική Φρουρά της Γιούτας, καθώς και το Υποδειγματικό Βραβείο Ανδρισμού του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ. Το 1998, εκείνος και η αδελφή Μόνσον έλαβαν ο καθένας το βραβείο Συνεχούς Ανθρωπιστικής Φροντίδος από τις Αδελφές του Ελέους του Σεντ Τζόζεφ Βίλα.