Ο Προφήτης συναντά τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό

  Ο Πρόεδρος Ράσσελ Νέλσον της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Αγίων των Τελευταίων Ημερών συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο εντός του Βατικανού το Σάββατο, η πρώτη συνάντηση μεταξύ ενός προέδρου Αγίου των Τελευταίων Ημερών και ενός πάπα. Η επίσκεψη είναι μία ημέρα προτού ο Πρόεδρος Νέλσον αφιερώσει τον πρώτο ναό της Εκκλησίας στη Ρώμη.

  Ο διαθρησκευτικός διάλογος είναι πρακτική των ηγετών Αγίων των Τελευταίων Ημερών από τις ημέρες ιδρύσεως του δόγματος. Από τότε που έγινε ηγέτης της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων  μερών το 2018, ο Πρόεδρος Νέλσον έχει συμμετάσχει με ρωμαιοκαθολικούς ιεράρχες κατά τη διάρκεια πολλών εκ των σταθμών του διακονίας. Στο Τέξας τον περασμένο Νοέμβριο, συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο  ουστάβο Γκαρσία-Σίλλερ της καθολικής αρχιεπισκοπής του Σαν Αντόνιο. Και τον προηγούμενο μήνα στην Αριζόνα, μίλησε με τον αιδεσιμότατο Τόμας Όλμστεντ, τον καθολικό επίσκοπο του Φοίνιξ. Ο Πρόεδρος Νέλσον έχει συμματάσχει σε παρόμοιες προσεγγίσεις πολλές φορές στα 35 χρόνια υπηρετήσεώς του ως Αποστόλου, ταξιδεύοντας σε περισσότερες από 130 χώρες για να τελέσει διακονία σε Αγίους των Τελευταίων Ημερών και σε  ίλους του δόγματος.

  Ο Πρόεδρος Νέλσον είχε συνέντευξη τον Οκτώβριο του 2018 από τον Σέρτζιο Ρούμπιν, τον βιογράφο του Πάπα Φραγκίσκου, κατά τη διάρκεια ενός σταθμού διακονίας στην Ουρουγουάη. Ο Πρόεδρος Νέλσον και ο κύριος  ούμπιν συζήτησαν εν ολίγοις για τον Ναό της Ρώμης στην Ιταλία. «Εκτιμούμε την καλοσύνη του πάπα και του Βατικανού. Είναι πολύ ευγενικοί που μας καλωσόρισαν» είπε ο προφήτης τότε.

  Ο παλαιότερος διαθρησκευτικός διάλογος ανάμεσα σε καθολικούς και Αγίους των Τελευταίων Ημερών στο Βατικανό περιλαμβάνει τον Πρόεδρο Χένρυ Άιρινγκ (σύμβουλο στον εκλιπόντα Πρόεδρο της Εκκλησίας Τόμας  όνσον) να χαιρετά διά χειραψίας τον Πάπα Φραγκίσκο σε μία σύνοδο κορυφής του Βατικανού επί του γάμου. Το 2010, ο Πρόεδρος Μπάλλαρντ επισκέφθηκε καθολικούς ηγέτες στο Βατικανό. Το 1995, ο τότε πρόεδρος Γκόρντον Χίνκλυ έδωσε ένα αντίτυπο της Εγκυκλοπαίδειας του μορμονισμού στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού.

  Καθολικοί και Άγιοι των Τελευταίων Ημερών ηγέτες έχουν επίσης συναντηθεί σε πολλά άλλα μέρη. Για παράδειγμα, το 2010 ο εκλιπών Καρδινάλιος Φράνσις Τζωρτζ (1937-2015), τότε ηγέτης της Συνελεύσεως καθολικών επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών (USCCB), μίλησε στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ και συναντήθηκε με αποστόλους Αγίους των Τελευταίων Ημερών. Πιο πρόσφατα, απόστολοι έχουν συζητήσει θέματα κοινού τόπου με τον Καρδινάλιο Τίμοθυ Ντόλαν, αρχιεπίσκοπο της Νέας Υόρκης. Και διάφοροι καθολικοί ηγέτες έχουν επισκεφθεί τη Γιούτα. Αυτό περιλαμβάνει τον Αρχιεπίσκοπο Τζόζεφ Κουρτς από το Λούισβιλ (τον τότε πρόεδρο του USCCB), που που επισκέφθηκε την Τέμπλ Σκουέαρ το 2016 και τον Αρχιεπίσκοπο Τσαρλς Σαπύτ από τη Φιλαδέλφεια, ο οποίος έχει μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ αρκετές φορές. Το 2015, ο Αρχιεπίσκοπος Σαπύτ προσκάλεσε τον Πρεσβύτερο Τοντ Κριστόφερσον της Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων να αναφέρει αρχές που χρησιμοποιούν οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών για να ενδυναμώνουν οικογένειες κατά την Παγκόσμια Συνάντηση των οικογενειών στη Φιλαδέλφεια.

  Στη Γιούτα, η Εκκλησία έχει καλλιεργήσει μία δυνατή σχέση τις τελευταίες δεκαετίες με τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Σωλτ Λέηκ Σίτυ. Ο Πρόεδρος Μπάλλαρντ και ο Πρεσβύτερος Κριστόφερσον συμμετείχαν με καθολικούς στη Γιούτα για την εγκατάσταση του Επισκόπου Όσκαρ Σόλις, ο οποίος διορίσθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2017 να ηγείται των καθολικών στη Γιούτα. «Οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών αγαπούμε την μακρόχρονη φιλία που έχουμε αναπτύξει με την καθολική κοινότητα στη Γιούτα και σε όλον τον κόσμο» είπε ο Πρόεδρος Μπάλλαρντ τότε. Ο Πρόεδρος Μπάλλαρντ παρευρέθηκε επίσης στην ακολουθία εγκαταστάσεως του Αρχιεπισκόπου Τζων Γουέστερ στη Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό. Ο Αρχιεπίσκοπος Γουέστερ, προκάτοχος του Επισκόπου Σόλις, ήταν ο καθολικός επίσκοπος στη Γιούτα για οκτώ χρόνια.

  Ο Πρόεδρος Νέλσον με τον Πάπα Φραγκίσκο