Ο Προφήτης ανακοινώνει οκτώ νέους ναούς

  Στον επίλογο της 189ης Εαρινής Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Ράσσελ Νέλσον της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών ανακοίνωσε σχέδια για την οικοδόμηση οκτώ νέων ναών. Αυτό αυξάνει τον συνολικό αριθμό των ναών εν λειτουργία (162) και των ανακοινωθέντων ή υπό κατασκευή ναών (47) σε 209 παγκοσμίως.

  Οι νέοι ναοί θα είναι στις ακόλουθες τοποθεσίες:

  Πάγκο Πάγκο, Αμερικανική Σαμόα
  Πόλη της Οκινάουα, Οκινάουα
  Νειάφου, Τόνγκα
  Κοιλάδα Τουίλι, Γιούτα
  Μόουζις Λέηκ, Ουάσιγκτον
  Σαν Πέδρο Σούλα, Ονδούρα
  Αντοφαγκάστα, Χιλή
  Βουδαπέστη, Ουγγαρία

  Ο Πρόεδρος Νέλσον παρείχε επίσης μία ενημέρωση για την ανακαίνιση των ναών της εποχής των πρωτοπόρων. Είπε ότι τα σχέδια για την ανακαίνιση του Ναού της Σωλτ Λέηκ, της Τεμπλ Σκουέαρ και της γειτνιαζούσης  λατείας κοντά στο Κτήριο Γραφείων της Εκκλησίας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019. Είπε επίσης ότι οι ναοί Μαντάι και Λόγκαν θα ανακαινιστούν τα επόμενα χρόνια. (Τα σχέδια για μία σημαντική  νακαίνιση του Ναού του Σεντ Τζωρτζ ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο.)

  «Αυτό το έργο θα απαιτήσει να κλείσει κάθε ναός για μία χρονική περίοδο» είπε ο Πρόεδρος Νέλσον. «Τα μέλη της εκκλησίας μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη λατρεία και την υπηρέτηση στον ναό σε άλλους  οντινούς ναούς. Όταν κάθε έργο ολοκληρωθεί, κάθε ιστορικός ναός θα αφιερωθεί εκ νέου».

  Από τότε που έγινε πρόεδρος της Εκκλησίας τον Ιανουάριο του 2018, ο Πρόεδρος Νέλσον έχει ανακοινώσει 27 νέους ναούς. Τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε 12 (ο μεγαλύτερος αριθμός ναών που ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα) και τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε επτά νέους ναούς.

  Πάγκο Πάγκο, Αμερικανική Σαμόα

  Αυτός ο ναός θα είναι ο πρώτος στην Αμερικανική Σαμόα. Αυτή η αμερικανική επικράτεια επτά νήσων και κοραλλιογενών υφάλων έχει πληθυσμό 56.000 κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των 16.390 Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Με τα μέλη της Εκκλησίας να αποτελούν σχεδόν το 30% του πληθυσμού, η Αμερικανική Σαμόα έχει μία από τις πιο πυκνές συγκεντρώσεις Αγίων των Τελευταίων Ημερών στον κόσμο.

  Οκινάουα, Ιαπωνία

  Η Οκινάουα αποτελείται από περισσότερα από 150 νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα μεταξύ της Ταϊβάν και του κορμού της Ιαπωνίας. Ο Ναός της Οκινάουα στην Ιαπωνία θα είναι ο τέταρτος οίκος του Κυρίου στη χώρα. Η Ιαπωνία, μία χώρα 127 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι η πατρίδα περίπου 130.000 Αγίων των Τελευταίων Ημερών που είναι εξαπλωμένοι σε περισσότερα από 260 εκκλησιάσματα. Η Εκκλησία είναι στην Ιαπωνία από το 1901.

  Νειάφου, Τόνγκα
  Ο ναός στο Νειάφου θα είναι ο δεύτερος οίκος του Κυρίου σε αυτό το βασίλειο της Πολυνησίας με περισσότερα από 170 νησιά στον Νότιο Ειρηνικό. Ο πρώτος ήταν ο Ναός της Νουκουαλόφα στην Τόνγκα, που ολοκληρώθηκε  ο 1983. Οι 65.500 Άγιοι των Τελευταίων Ημερών στην Τόνγκα αποτελούν το 60% των 108.000 κατοίκων της χώρας – καθιστώντας την Τόνγκα την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα Αγίων των Τελευταίων Ημερών στον κόσμο. Η Εκκλησία έχει παρουσία στην Τόνγκα από το 1891.

  Κοιλάδα Τουίλι, Γιούτα
  Αυτός θα είναι ο πρώτος ναός στο Τουίλι. Ως η παγκόσμια έδρα της Εκκλησίας, η Γιούτα έχει 2,1 εκατομμύρια μέλη της Εκκλησίας σε μία πολιτεία 3,2 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 65,6% του πληθυσμού). Υπάρχουν 17 ναοί εν λειτουργία στην πολιτεία, μεταξύ άλλων οι ναοί  ΜπάουντιφουλΜπρίγκαμ Σίτυ, Σένταρ Σίτυ, Ντρέιπερ, Λόγκαν, Τζόρνταν Ρίβερ, Μαντάι, Μοντισέλλο, Μάουντ Τιμπανολόγος, Όγκντεν, Οκέρ Μάουντεν, Πέισον, Κέντρο της πόλης στο ΠρόβοΠρόβο, Σενντ Τζωρτζ, Σωλτ Λέηκ και  Βέρναλ. Ο ναός του Σαρατόγκα Σπρινγκς ανακοινώθηκε στη γενική συνέλευση Απριλίου 2017 και ο Ναός του Λέιτον στη Γιούτα ανακοινώθηκε τον  πρίλιο του 2018. Ο νέος ναός στο Τουίλι, που βρίσκεται κοντά στη Σωλτ Λέηκ Σίτυ, θα είναι ο 21ος οίκος του Κυρίου στη Γιούτα.

  Μόουζις Λέηκ, Ουάσιγκτον
  Αυτός θα είναι ο τέταρτος ναός στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Οι άλλοι βρίσκονται στο Ρίτσλαντ, Μπέλβιου και στο Σπόκαν. Σχεδόν 290.000 Άγιοι Τελευταίων Ημερών σε 546 εκκλησιάσματα ζουν στην πολιτεία. Ο  ρόεδρος Νέλσον μίλησε σε περίπου 49.000 Αγίους των Τελευταίων Ημερών στο γήπεδο Σαφέκο του Σιάτλ τον Σεπτέμβριο του 2018.

  Σαν Πέδρο Σούλα, Ονδούρα
  Το σύνολο μελών της Εκκλησίας στην Ονδούρα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια. Υπήρχαν 6.300 Άγιοι των Τελευταίων Ημερών το 1980. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 178.200. Αυτός ο ναός θα είναι ο  δεύτερος στην Ονδούρα και ο έβδομος στην Κεντρική Αμερική. Άλλοι οίκοι του Κυρίου στην περιοχή συμπεριλαμβάνουν Ναούς: Τεγουσιγάλπα στην Ονδούρα, το Σαν Χοσέ Κόστα Ρίκα στο Σαν Σαλβαδόρ του Ελ Σαλβαδόρ, την Πόλη της Γουατεμάλας στη Γουατεμάλα, τη Μανάγκουα στη Νικαράγουα (ανακοινωμένος) και στην Πόλη του Παναμά.

  Αντοφαγκάστα, Χιλή
  Αυτός θα είναι ο τρίτος ναός στη Χιλή, της οποίας ο πληθυσμός των 18 εκατομμυρίων περιλαμβάνει 595.500 Αγίους των Τελευταίων Ημερών. Ο πρώτος ναός του έθνους ολοκληρώθηκε στο Σαντιάγκο το 1983 και  φιερώθηκε εκ νέου το 2006. Ο δεύτερος ναός ολοκληρώθηκε στην Κονσεψιόν τον Οκτώβριο του 2018. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού βρίσκεται στη Χιλή από τη δεκαετία του 1950 και τώρα έχει περισσότερα από 600 εκκλησιάσματα.

  Βουδαπέστη, Ουγγαρία
  Ο ναός στη Βουδαπέστη θα είναι ο πρώτος οίκος του Κυρίου στη χώρα και το 15ο τέτοιο κτίσμα στην Ευρώπη. Οι άλλοι ναοί της Εκκλησίας στην περιοχή είναι της Βέρνης στην Ελβετία, της Κοπεγχάγης στη Δανία, της Χάγης στην Ολλανδία, της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, του Φράιμπεργκ στη Γερμανία, του Κιέβου στην Ουκρανία, της Λισσαβόνας στην Πορτογαλία (υπό κατασκευή), του Λονδίνου στην Αγγλία, της Μαδρίτης στην Ισπανία, των  αρισίων στη Γαλλία, του Πρέστον στην Αγγλία, της Ρώμης στην Ιταλία, στη Ρωσία (ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2018), του Ελσίνκι στη Φινλανδία και της Στοκχόλμης στη Σουηδία. Η Ουγγαρία είναι πατρίδα 5.250 Αγίων των Τελευταίων σε 22 εκκλησιάσματα. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών είχε μικρή παρουσία στην Ουγγαρία από τα τέλη του 19ου αιώνα, αν και η νομική αναγνώριση δεν ήρθε μέχρι το  1988.

  Ενημέρωση σχετικά με άλλους ναούς υπό κατασκευή ή ανακαίνιση

  Οι ναοί της Κινσάσα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (14 Απριλίου), στη Φορταλέζα της Βραζιλίας (2 Ιουνίου) και του Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής (1 Σεπτεμβρίου) προγραμματίζονται για αφιέρωση φέτος. Οι ναοί του Μέμφις  το Τενεσί (5 Μαΐου), της Οκλαχόμα Σίτυ στην Οκλαχόμα (19 Μαΐου) και του Όουκλαντ στην Καλιφόρνιας (16 Ιουνίου) έχουν προγραμματιστεί για εκ νέου αφιέρωση. Οκτώ ναοί ανακαινίζονται, μεταξύ των οποίων της  σουνσιόν στην Παραγουάη, της Μπάτον Ρουζ στη Λουιζιάνα, της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, του Χάμιλτον στη Νέα Ζηλανδία, της Μέσα στην Αριζόνα, του Ράλεϊ στη Βόρεια Καρολίνα, του Τόκυο στην Ιαπωνία και της  υάσινγκτον D.C. Οι οίκοι του Κυρίου υπό ανακαίνιση θεωρούνται ναοί εν λειτουργία.

  Σχετικά με τους ναούς

  Οι Άγιοι των Τελευταίων Ημερών θεωρούν τους ναούς πως είναι «ο οίκος του Κυρίου», τα πιο ιερά μέρη επάνω στη γη. Οι ναοί διαφέρουν από τα οικήματα συγκεντρώσεων ή τις κυρίως εκκλησίες, όπου όλοι είναι  υπρόσδεκτοι να παρευρεθούν στις συγκεντρώσεις λατρείας της Κυριακής. Στον ναό, οι διδασκαλίες του Ιησού Χριστού επαναβεβαιώνονται μέσω του γάμου, της βάπτισης και άλλων τελετών που ενώνουν τις οικογένειες για την αιωνιότητα.

  Ναός