Νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων σε όλο τον κόσμο

  Απευθυνόμενος προς το κοινό στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (Τσάταμ Χάουζ) στο Λονδίνο της Αγγλίας, ο Πρεσβύτερος Τζέφρυ Χόλλαντ, της Απαρτίας των Δώδεκα Αποστόλων της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, κάλεσε μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), κυβερνήσεις και θρησκευτικές ομάδες να επανεστιάσουν τις προσπάθειές τους για να ανταποκριθούν στις προσωπικές και οικογενειακές κρίσεις που περνούν οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι.  

  Ο Πρεσβύτερος Χόλλαντ είπε στους παρευρισκομένους στο Τσάταμ Χάουζ: «Στο παρελθόν, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις προσέφεραν οικονομική ενίσχυση, ιατρική φροντίδα και κάλυψη άλλων φυσικών αναγκών των προσφύγων, όλες εκ των οποίων ακόμη απαιτούνται.  Αλλά πλέον αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει επίσης να σκύψουμε πάνω από τις συναισθηματικές και πνευματικές τους ανάγκες».

  Elder Holland

  Ο απόστολος των Αγίων των Τελευταίων Ημερών προσκλήθηκε να συμμετάσχει από την βαρόνη Νίκολσον του Γούιντερμπορν, προεδρεύουσα του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Ιδρύματος AMAR, το οποίο συνεργάζεται στενά με τα Φιλανθρωπικά Έργα Α.Τ.Η. σε παγκόσμιες ανθρωπιστικές δράσεις.

  Αναφερόμενος στην άγρια δίωξη που υφίσταται η φυλή των Γιαζίντι στο Βόρειο Ιράκ (η οποία περιλαμβάνει σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια), ο Πρεσβύτερος Χόλλαντ είπε: «Κάθε κοινότητα περνά διαφορετικές δοκιμασίες και έχει διαφορετικούς λόγους για τη δύναμη ψυχής που βρίσκει για να τις αντιμετωπίσει.  Για πολλούς, ιδιαίτερα για τις πολύ στενά συνδεδεμένες με τη θρησκεία τους κοινότητες όπως των Γιαζίντι, η πίστη τους έχει τεράστια σημασία, γιατί τους επιτρέπει να αντλούν βαθιά από την αστείρευτη πηγή της ζωής, που είναι ιερή στην παράδοσή τους.

  »Απλώς είναι τόσο πολύτιμη για αυτούς όπως το νερό, η τροφή και ο αέρας.  Διατηρώντας την πίστη ενός ατόμου, βοηθούμε να διασφαλιστεί το μέλλον τους».

  Ο Πρεσβύτερος Χόλλαντ υπογράμμισε πως η καταπίεση των Γιαζίντι περιπλέκεται περισσότερο από το γεγονός ότι ο γιαζιντισμός είναι πολύ παρεξηγημένος και γι’ αυτό τους αποφεύγουν άλλες οργανώσεις και ιδρύματα.  Παραλληλίζοντας γεγονότα από την ιστορία του 19ου αιώνα, αναφέρθηκε στην εμπειρία της προσφυγιάς των πρώτων Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

  «Δεν προσποιούμαι ότι οι εμπειρίες των ανθρώπων μου είναι ίδιες με αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν σήμερα σε τόσο πολλά μέρη. Ωστόσο, όλοι οι πρόσφυγες έχουν κάποιους κοινούς παρονομαστές πόνου και ταλαιπωρίας, άρα ίσως υπάρχει κάποια γνώση θαμμένη στη δίωξη των προγόνων μου πριν από περίπου δύο αιώνες.

  »Τα πράγματα έφτασαν σε επίπεδα κρίσης το 1838, όταν ο κυβερνήτης του Μιζούρι Λίλμπερν Μπογκς εξέδωσε το διαβόητο “Διάταγμα Εξόντωσης” που δήλωνε πως οι “μορμόνοι” ήταν ουσιαστικά εχθροί και έπρεπε να εξολοθρευτούν ή να διωχθούν από την πολιτεία.  Στην πραγματικότητα, στέκομαι μπροστά σας ως κατέχων υπεύθυνη θέση της μόνης εκκλησίας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών για την οποία εκδόθηκε “διάταγμα εξόντωσης”».

  Elder Holland listens intently

  Η σύνοδος του Γουίνδσορ και η συνάντηση στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου

  Την εκδήλωση στο Τσάταμ Χάουζ ακολούθησε η τρίτη για αυτή τη χρονιά συνέλευση του Γουίνδσορ, που πραγματοποιήθηκε στο Κιούμπερλαντ Λοτζ, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα «Θρησκευτική δίωξη – Παράγοντας εξαναγκασμένης μετανάστευσης».  Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ανώτεροι ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες ανθρωπιστές και θρησκευτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Αιδεσιμότατου δρ. Έντμουντ Νιούελ, διευθυντού του Κιούμπερλαντ Λοτζ. Ο σεβασμιότατος επίσκοπος του Ντέρμπυ, δρ. Άλαστερ Ρέντφερν, παρείχε σημαντική βοήθεια στον απολογισμό της συνέλευσης.  

  Η βαρόνη Νίκολσον, της οποίας η οργάνωση υποστήριξε τη σύνοδο του Γουίνδσορ σε συνεργασία με τα Φιλανθρωπικά Έργα Α.Τ.Η, ευχαρίστησε την Αυτού Μεγαλειότητα τον Πρίγκηπα της Ουαλίας, υποστηρικτή της AMAR, για το «θερμό ενδιαφέρον του από την αρχή αυτής της πρωτοβουλίας», το οποίο «πηγάζει από τη βαθιά του ανησυχία για εκείνους που στερούνται την θρησκευτική τους ελευθερία και υφίστανται κι άλλες σημαντικές στερήσεις που επηρεάζουν τη ζωή και την ελευθερία τους, όπως συμβαίνει με τη φυλή Γιαζίντι».

  «Η συνεργασία μεταξύ θρησκειών και εθνοτήτων είναι το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία του Διαλόγου του Γουίνδσορ. Η πρωτοφανής συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Ιδρύματος AMAR και των Φιλανθρωπικών Έργων Α.Τ.Η. βρίσκεται στην καρδιά του διαλόγου, καθώς υλοποιείται μέσω κοινού έργου προς όφελος των Γιαζίντι και μαζί με αυτούς, στα προσωρινά και υποστηριζόμενα από τον Ο.Η.Ε. στρατόπεδα συγκέντρωσής τους. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, οπότε ο AMAR και τα Φιλανθρωπικά Έργα Α.Τ.Η., βοηθούμενα από δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων, εργάζονται εντατικά και ακατάπαυστα για να γεφυρώσουν το μεγάλο κενό μεταξύ ανάγκης και πραγματικότητας».

  Συμμετέχοντας στη συνέλευση του Γουίνδσορ η αδελφή Σάρον Γιούμπανκ, πρόεδρος των Φιλανθρωπικών Έργων Α.Τ.Η., επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για όλους τους πρόσφυγες να νιώθουν το πνεύμα τους αναπτερωμένο από τη συνεχή σύνδεση με την πίστη τους.  «Έχω μιλήσει στο παρελθόν για το συχνά υποτιμημένο έργο της επαναπρομήθειας αντικειμένων θρησκευτικής σημασίας στις κοινότητες. Τα Φιλανθρωπικά Έργα Α.Τ.Η. επιχορηγούνται από μία χριστιανική εκκλησία, ωστόσο θα μπορούσαμε εύκολα να καταλάβουμε τη σημασία και την παρηγοριά που προσφέρουν ιερά κοράνια και χαλιά προσευχής σε ένα τζαμί που πλημμύρισε από το τσουνάμι της  Νοτιοανατολικής Ασίας. Ή τη λαχτάρα γηραιότερων γυναικών Γιαζίντι, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα λευκά παραδοσιακά τους φορέματα, τα οποία εν μέρει αποτελούν και θρησκευτικά ενδύματα. Τα Φιλανθρωπικά Έργα Α.Τ.Η. παρείχαν ραπτομηχανές και ύφασμα, ώστε ράφτες των Γιαζίντι να μπορέσουν να ράψουν φορέματα κατά τον παραδοσιακό τους τρόπο. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να μην αποτελούν υλική ανάγκη πρώτης προτεραιότητας, αλλά που είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη συναισθηματική και πνευματική υγεία».  

  Ο Πρεσβύτερος Χόλλαντ, η βαρόνη Νίκολσον και η αδελφή Γιούμπανκ συμμετείχαν επίσης σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που οργανώθηκε από τη Διακομματική ομάδα του Κοινοβουλίου για την Πρόληψη της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια συρράξεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.